« Terug naar overzicht

Wat je nog niet wist over pilav

2020 is aangebroken. Dat is niet zomaar een nieuw jaar, maar een nieuw decennium! Hét ideale moment dus om ook in de keuken eens iets gloednieuw uit te proberen. Zoals pilav bijvoorbeeld. Ken jij het al?

Bosto - Pilav, pilau, recept, koken, rijst

Pilav, wat is dat juist? 

Pilav is een rijstgerecht uit het Midden-Oosten en wordt ook in  Perzië, India en Centraal Azië gesmaakt. Traditioneel wordt het als  bijgerecht gegeten, maar tegenwoordig wordt het ook op  verschillende manieren als hoofdgerecht klaargemaakt 

Pilav zie je ook wel eens geschreven als ‘pilau’. Dat komt omdat het woord ‘pilav’ vermoedelijk afkomstig is van ‘pilau’: Oud-Perzisch voor ‘rijst’. 

Welke rijst gebruik je best voor pilav? 

Je kan pilav klaarmaken met gewone rijst, maar dat hoeft niet altijd. Basmatirijst is bijvoorbeeld erg populair. Maar ook met bulgur of quinoa wordt het gerecht wel eens gemaakt. Welke rijst je gebruikt, hangt dus af van het recept én van wat je lekker vindt natuurlijk. 

Hoe maak je het?

Pilav is verwant aan de Italiaanse risotto en wordt op een gelijkaardige manier klaargemaakt.  

  1. Fruit de rijst in olie. 
  2. Voeg bouillon en kruiden toe om de rijst te laten garen.  

Dat is de basis van pilav, maar je kan er natuurlijk nog veel meer ingrediënten aan toevoegen! 

Pilav als hoofdgerecht 

Groenten, zoals tomaten en spinazie, en gedroogd fruit zijn erg populaire toevoegingen aan het rijstgerecht. Ook peulvruchten, zoals erwten, bonen en kikkererwten worden vaak gebruikt. Net zoals pistachenoten, amandelen en dadels. Verder wordt pilav vaak met kip klaargemaakt, maar ook vlees zoals lam en rund zijn erg lekker in het gerecht. Die typische smaak en goudgele kleur? Die krijg je door er saffraan aan toe te voegen. 

Heb je dus wat overschotjes in huis? Kijk dan eens of je ze niet kan combineren in een heerlijke pilav-schotel. Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan? Die vind je hier. 

Lekker gevarieerd! 

Pilav is dus een heerlijk Oosters rijstgerecht vol kruiden, specerijen, groenten én fruit. Gezonder kan het bijna niet! Bovendien kan je met pilav ook nog eens veel variëren. Elk land heeft wel zijn eigen versie van het gerecht.  

Probeer het bijvoorbeeld eens op de Indiaase manier, met currypasta, pistachenootjes en rozijnen.  

Bosto - indiaase moglai biriani, pistachenoten, vlees, rijst

Of op Libanese wijze, met pijnboompitten en dadels. Smakelijk! 

Bosto - pilav op libanese wijze, pistachenoten, rozijnen