« Terug naar overzicht

Risotto voor beginners

Durf je niet goed aan risotto beginnen, omdat het moeilijk lijkt? Of is jouw risotto al eens mislukt en heb je het opgegeven? Zonde, want dit Italiaanse gerecht is zo lekker! Eigenlijk is risotto maken best eenvoudig. Het vraagt alleen veel geduld, de juiste rijst en de juiste aanpak. Wedden dat je een risotto expert wordt? 

De oorsprong van risottorijst 

Risotto is een eenvoudig rijstgerecht uit de Noord-Italiaanse boerenkeuken. Het woord is afgeleid van het Italiaanse ‘Riso’ wat rijst betekent. 

Hoe maak je risotto klaar?

Risottorijst bak je eerst aan in een diepe pan met ajuin en look. Nadien blus je met wijn en kook je de risottorijst met kleine beetjes bouillon. Daarna voeg je boter, kruiden, groenten, vlees of vis toe en strooi je er kaas over. Het belangrijkste is dat je van begin tot eind blijft roeren. 

Welke rijst gebruik je voor risotto? 

Gebruik speciale risottorijstzoals Bosto Risotto Arborio of Bosto Risotto & Paella rice 

Bosto Risotto Arborio is de échte risottorijst, zoals de Italianen die gebruiken. Deze rijst is afkomstig uit het noorden van Italië (de Po-vlakte). De rijstkorrels zijn dik en kort. De kern van de rijstkorrel blijft “al dente, waardoor de rijst een zeer aangename textuur heeft. Deze rijst kleeft goed en is dus ideaal voor een echte Italiaanse Risotto! 

Bosto Risotto en Paella rice bevat langere en smallere rijstkorrels, die iets minder kleven. Deze rijst onderging ook een speciale behandeling, waardoor hij sneller klaar is. 

 5-stappenplan recept risotto 

 STAP 1  Soffrito (stoven)  

Stoof gesnipperde ui en look samen in olie of boter tot ze glazig worden. 

 

STAP 2: Tostatura (bakken)  

Voeg de risottorijst toe en bak ze aan tot de korrels transparant/glazig zijn. 

 

STAP 3: Cottura (blussen) 

Giet er wijn bij en roer tot de alcohol is verdampt en het vocht is opgenomen door de rijst. 

 

STAP 4: Brollo (bouillon toevoegen)  

Voeg er een lepel bouillon aan toe en roer voortdurend. Wacht om een nieuwe lepel toe te voegen tot de vorige lepel is opgenomen, want risottorijst moet heel geleidelijk garen. Blijf roeren en proeven tot je de gewenste textuur bekomt. De risotto is gaar als hij smeuïg is en nog een beetje lopend. 

 

STAP 5: Mantecatura (afromen en afwerken) 

Doe er een klontje boter bij strooi er (Parmezaanse) kaas over en voeg er de overige ingrediënten aan toe, zoals kruiden, groenten, vlees of vis. Harde ingrediënten die langer moeten garen, voeg je al eerder toe. Blijf altijd roeren! Klaar? Laat 5 minuten rusten en serveer, anders gaat de smeuïgheid verloren.  

Welke gerechten kan je maken met risotto? 

 PADDENSTOELENRISOTTO MET BROCOLI EN PARMAHAM

BEKIJK HET RECEPT 

VEGETARISCHE RISOTTO

BEKIJK HET RECEPT  

Bosto - risotto veggie, ajuin, champignons, paprika

RISOTTO MET KIP

BEKIJK HET RECEPT 

 

RISOTTO MET VIS

BEKIJK HET RECEPT

Bosto - Rode rijst met tomaat, mosselen, citroen