Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Indiaase Moglai Biriani

Ingrediënten

  • 300 g Bosto Basmatirijst
  • 2 gesnipperde uien
  • 4 eetlepels olie
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 2 cm verse gemberwortel (geschild en geraspt)
  • 1½ eetlepel milde Indiase currypasta
  • sap van ½ citroen
  • 500 g lamslapjes in stukken van 3 cm (op kamertemperatuur)
  • 2 theelepels garam masala
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • ½ rode peper
  • 50 g gepelde pistachenootjes
  • 1 dopje saffraandraadjes
  • 2-3 eetlepels rozijnen
  • 450 ml vleesbouillon

Bereiding

  • Verwarm 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit 1 ui en 1 teen knoflook met driekwart van de gember.
  • Roer de currypasta erdoor, bak 1 minuut en voeg 2 theelepels zout en het citroensap toe.
  • Schep de blokjes lamsvlees door de curry en schep er dan 1 theelepel garam masala en de tomaten door. Leg de rode peper ertussen. Stoof het vlees afgedekt in 1 uur zachtjes gaar. Roer regelmatig.
  • Maak intussen de pilav: rooster de pistachenootjes in een droge pan goudbruin. Laat ze op een bord afkoelen. Wrijf de saffraan met wat zout in een vijzel fijn.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een pan met een dikke bodem en fruit de resterende ui, knoflook en gember zachtjes glazig. Roer de saffraan met 1 theelepel garam masala en rijst erdoor en bak al omscheppend tot de rijstkorrels rondom glanzen. Voeg de rozijnen en bouillon toe en kook de pilav afgedekt in 10 minuten zachtjes gaar. Laat de pilav afgedekt nog 10 minuten staan.
  • Verwarm de oven op 200 °C.
  • Bedek de bodem van een niet te hoge ronde ovenschaal (inhoud 1½ liter) met bakpapier. Vet het bakpapier en de zijkant van de schaal in met 1 eetlepel olie.
  • Verdeel een derde van de pilav over de bodem, druk dit iets aan.
  • Schep de helft van de lamscurry erop en verdeel hierover weer een derde van de rijst. Druk dit iets aan en schep de rest van de lamscurry erop. Dek alles af met de rest van de rijst. Bak de biriani in de oven in 20-30 minuten goudbruin.
  • Maak zo nodig de zijkant van de biriani met een mes van de schaal los. Leg een platte schaal op de ovenschaal. Draai ze samen om en laat de biriani op een schaal glijden.
  • Verwijder het bakpapier van de biriani en strooi de geroosterde noten erover.

 

Tip

In India is deze biriani een echt feestmaal dat voor veel mensen tegelijk gemaakt wordt. Neem voor 6-8 personen een grotere ovenschaal of ovenvaste braadpan en verdubbel de hoeveelheden. Soms voegen ze in India nog 2-3 eetlepels rozenwater aan de bouillon toe en garneren ze de biriani met bladzilver.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!