« Terug naar overzicht

Dessertrijst om met gouden lepels van te smullen

  Bereidingstijd : 60 minuten

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 60 g dessertrijst van Bosto
  • 25 g boter
  • 75 g suiker
  • 1 vanillestok
  • 3 dl melk
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 dl room
  • 2 blaadjes gelatine
  • Voor de bodem
  • 100 g melkchocolade
  • 40 g rijstcrispies
  • Extra:
  • 6 ringen van 6 cm diameter

Bereiding

  • Week de rijst 20 min in water en giet af. 
  • Voeg de melk toe met de gespleten en geschraapte vanillestok. Doe er de boter bij en laat 35 min koken onder het deksel. Roer regelmatig door. Laat daarna nog 5 min koken zonder deksel. 
  • Voeg de 2 geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. 
  • Klop de eierdooiers met de suiker tot een ruban. 
  • Meng de rijst met de ruban en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Voeg de halfopgeklopte room toe. 
  • Meng ondertussen de gesmolten chocolade met de rijstcrispies. 
  • Duw 1 volle eetlepel van de met chocolade omhulde rijstcrispies in een dresseerring en druk goed aan. Laat opstijven in de koelkast. 
  • Giet de rijstpap op de bodem van rijstcrispies en laat opstijven in de koelkast. 
  • Haal het rijstdessert uit de ring door met een scherp mes langs de rand te gaan. 
  • Tip: je zou de dresseerringen kunnen bekleden met rhodoid folie om het rijstdessert makkelijker los te maken. 
  • Werk af naar keuze: je kan het rijstdessert tot halfweg met cacaopoeder bestrooien en op de andere vrije helft wat eetbare bloemen leggen. 
  • Tip: je kan dit rijstdessert zo serveren of als onderdeel van een dessertbord met bv. nog een quenelle (bloed)sinaasappelroomijs en wat partjes (bloed)sinaasappel. 

 

Een recept voor Bosto van Hap & Tap