« Terug naar overzicht

Rijst is een bijzonder gewas! Het houdt van warmte, vochtigheid én is bijna niet gevoelig voor parasieten. Perfect dus voor in tropische gebieden. Rijst is ook gek op modder. Daarom bouwen rijstboeren muurtjes rond hun velden die ervoor zorgen dat het gewas onder water kan worden gezet.

rijstplanten

Als je je afvraagt waar rijst wordt verbouwd: over de hele wereld. Maar niet overal op dezelfde manier. Eigenlijk kan je rijstcultuur in twee categorieën indelen: de traditionele aanpak in Azië, en de moderne rijstcultuur in de Verenigde Staten. Wat is het verschil?

Rijstcultuur in Azië

Laten we beginnen met Azië. De inwoners ploegen de aarde om met een waterbuffel, zaaien of planten vervolgens de rijst en wachten op de moesson om de velden onder water te zetten.

Als het tijd is om te oogsten, breken ze de dammen en laten het water wegvloeien. Als laatste snijden ze de rijst af tegen de grond en leggen hem in de zon om te drogen.

Rijstcultuur in de Verenigde Staten

De Amerikanen kiezen voor een iets modernere aanpak. Hier geen ploeg om het land gelijk te maken, maar hightech lasers. Zaaien doen ze met grote tractoren of zelfs met vliegtuigen. Oogsten gebeurt met grote maaidorsmachines die de rijst rechtstreeks naar immense droogmachines voeren. Die zullen ten slotte het vocht uit de rijstaren slingeren.