« Terug naar overzicht

Ken jij het verschil tussen vegetarisch, plantaardig en vegan? 

November is World Vegan Month en staat dus in het teken van de veganistische keuken. Steeds meer mensen durven hiervan te proeven en zien het belang in van een vegan eetpatroon. 

Naast vegan en vegetarisch is er nu ook een andere term die regelmatig opduikt: plantaardig. Ontdek in deze blog waarom het verschil tussen ‘plant based’ en ‘vegan’ meer en meer benadrukt wordt en wat het verschil nu juist is met ‘vegetarisch’.
Op zoek naar simpele vegan recepten om uit te proberen? Lees dan verder onderaan deze blog! 

Het plantaardig dieet

Bij een plantaardig dieet worden, net zoals bij een vegan eetpatroon, alle of zoveel mogelijk dierlijke producten vermeden. Vlees, vis en gevogelte, maar ook zuivelproducten en gelatine staan dus niet (of zo weinig mogelijk) op het menu. 

Het verschil met een vegetarisch eetpatroon? Vegetariërs eten geen vlees, vis en gevogelte, maar behouden zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt en eieren gewoonlijk wel in hun eetpatroon. 

Wanneer ben je ‘vegan’?

Veganisten eten niet alleen plantaardig, maar weren álle dierlijke producten zoveel mogelijk uit hun levensstijl. Zo kopen of gebruiken vegans doorgaans ook geen cosmetica, kledij, meubelen enzovoort waarbij dieren aan het productieproces te pas zijn gekomen. 

Vegan, vegetarisch of plantaardig: is het gezond?

Veganisme gaat dus verder dan voeding alleen en is daarom eerder een levensstijl. Wie plant based’ of vegetariër is, probeert voornamelijk bewust om te gaan met voedsel.  

Natuurlijk past iedereen deze levensstijlen en eetpatronen op z’n eigen manier toeHoe ver je erin gaat, hangt helemaal af van je eigen behoeftes, mogelijkheden en overtuigingen.  

Maar is het wel gezond om dierlijke producten (volledig) uit je eetpatroon te schrappen? Hoe zorg je ervoor dat je geen vitaminen-, eiwit- of ijzertekort oploopt? 

Volwaardige vleesvervangers zoals seitan óf op basis van soja bevatten zowel eiwitten, ijzer als vitamine B12. Ook noten, pitten, zaden en peulvruchten zijn goede bronnen van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer en vitamine E én gezonde vetten zoals omega 3Daarom maken ze een essentieel onderdeel uit van een vegetarisch of plantaardig dieet.  

Heb jij onze Basmati rijstmix met noten en zaden al ontdekt? Zo heb je zonder nadenken een bom aan vitaminen en mineralen op je bord! 

Simpele vegan gerechten

Ben je op zoek naar gemakkelijke vegan recepten die snel klaar zijn? De volgende gerechten zitten boordevol smaak én vitaminen! Bovendien zijn zilvervliesrijst, bulgur, gluten vrije pasta, en basmati met noten en granen goede bronnen van ijzer en eiwitten. Bekijk onze volkoren producten, rijstmixen én ons glutenvrije assortiment hier. 

Bovendien hebben we ook overheerlijke snacks op basis van kikkererwten en linzen: de Bosto bio toasts. Lekker licht, knapperig én biologisch! Je vindt ze hier. 

Mexicaanse burritobowl met Bosto Snelkookrijst

Bekijk het recept hier.

Aziatische roerbakschotel met puntpaprika en cashewnoten

Bekijk het recept hier.
(Let op: 
sommige merken voegen honing toe aan hun teriyakisaus. In dat geval is de saus niet vegan. Check de ingrediëntenlijst als je zeker wilt zijn).

Bulgursalade met kikkererwten en granaatappel 

Bekijk het recept hier

Risotto met tomaat en basilicum 

Bekijk het recept hier.