Blog: een pak gezonde inspiratie

Groenten en fruit schillen of niet?

Dat groenten en fruit super gezond voor ons zijn, daar kunnen we het ondertussen wel over eens zijn. Maar wat met de schillen? Verwijderen ja of neen? In de schil zitten de meeste vitaminen Waar! Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer…
Meer weten

De waarheid over glutenvrije granen

Glutenvrij eten is hip! Sommigen doen het uit noodzaak, anderen om mee te zijn met de laatste foodtrends. Maar hoe zit dat nu eigenlijk: is glutenvrij eten een trend of een troef?  Wat zijn gluten eigenlijk? Om te beginnen willen we weten wat gluten precies zijn. ‘Gluten’ is eigenlijk een verzamelnaam voor eiwitten afkomstig uit bepaalde granen.   Glutenintolerantie Sommige mensen zijn glutenintolerant, ook wel ‘coeliakie’ genoemd. Dat wil zeggen dat ze last krijgen van diarree, hoofdpijn en vermoeidheid als ze gluten eten. Sommige mensen zijn niet officieel intolerant, maar kampen toch met dezelfde symptomen. Dit noemen we ‘gevoeligheid aan…
Meer weten

Superlekkere superfoods

Zo veel verschillende rijst- en graansoorten: hoe smaken die dan? > Quinoa heeft een licht nootachtige smaak. Lekker als ontbijt of in een gezonde salade! Bovendien is de keuze groot: wit, rood, zwart of gemend. Per kleur verschilt de smaak een beetje: witte quinoa is milder dan rode of zwarte. Rode en zwarte quinoa smaken dan…
Meer weten

Rijst, granen of superfood: wat is het verschil?

Superfoods Zowel spelt, linzen, quinoa als zilvervliesrijst zijn superfoods. 100% natuurlijk en barstensvol gezonde voedingsstoffen als vezels en eiwitten. Rijst Zilvervliesrijst of ook wel bruine rijst is de gezondste variant van alle rijstsoorten. Omdat die onbewerkt is. Eet je liever witte rijst? Weet dan dat dit dezelfde rijst is als bruine rijst, maar dan zonder zilvervlies en zemelen….
Meer weten

7 gezonde wist-je-datjes over rijst en granen

> Wist je dat… rijst en granen boordevol vitaminen, mineralen, proteïnen én natuurlijke vezels zitten? Per dag heeft een mens ongeveer 30 à 40 gram voedingsvezels nodig voor een gezonde spijsvertering. Doordat ze je maag en darmen flink aan het werk zetten, krijg je sneller een verzadigd gevoel. > Wist je dat… oergranen al bestaan sinds het…
Meer weten

6 manieren om minder voedsel te verspillen

Voedselverspilling is een big-issue in het Westen. We produceren over het algemeen in heel grote hoeveelheden en ook in de huiskamers vliegt er maar al te vaak vanalles de vuilbak in. Das niet alleen een verspilling van centjes maar het is ook niet goed voor het milieu. Hier enkele tips die je zelf al kan…
Meer weten

Welke voeding is gezond en waarom is gezonde voeding belangrijk?

Gezond eten, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Een pak frietjes met mayonaise, een smeuïge reep chocolade… Mmm lekker! Hoe komt het toch dat de lekkerste dingen, het slechtst zijn voor onze gezondheid? En hoe kan je jezelf een gezonde, evenwichtige levensstijl eigen maken? Waarom vinden we sommige dingen lekker? Er al eens over nagedacht…
Meer weten

Wat is quinoa en waarom is het goed voor mij?

Quinoa is superhip, het is zelfs één van de populairste superfoods van het moment. We vroegen ons af… waar komt deze quinoa-hype vandaan? Hiervoor moeten we een duik in het verleden nemen: richting de hippies. In de jaren zeventig en tachtig maakte quinoa al een opmars. Toen was vers en gezond eten vooral een sociale…
Meer weten

Wat is het verschil tussen witte en bruine rijst?

Veel mensen vragen zich af of bruine rijst gezonder is dan witte. Of er meer of juist minder calorieën in zitten en of de één voedzamer is dan de andere. Misschien jij ook wel? We maken hier de vergelijking voor je. Witte vs. bruine rijst Rijst is een belangrijke bron van ijzer, fosfor, magnesium en…
Meer weten

5 topbronnen van plantaardige proteïnen

Wie proteïnen zegt denkt nog maar al te vaak aan dierlijke producten. Kip en eieren bijvoorbeeld zijn dé voorbeelden die bij ons opkomen als we denken aan de maaltijden van de fervente sporter. Nochtans zijn er ook heel wat plantaardige bronnen die een goede bron van proteïnen vormen. Ideaal voor de vegans en vegetariërs maar…
Meer weten