Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Voedselverspilling is een big-issue in het Westen. We produceren over het algemeen in heel grote hoeveelheden en ook in de huiskamers vliegt er maar al te vaak vanalles de vuilbak in. Das niet alleen een verspilling van centjes maar het is ook niet goed voor het milieu.

Hier enkele tips die je zelf al kan ondernemen om minder te verspillen.

1. Shop verstandig

Hoewel in bulk kopen soms goed is voor je budget kan je voor verse producten beter wat vaker naar de winkel gaan. Wie per week 1 grote inkoopdag doet overschat vaker zijn of haar noden en komt dus vaker met veel te veel thuis. Probeer te gaan winkelen met een lijstje en je daaraan te houden om impulsaankopen te vermijden.

2. Bewaar op de juiste manier

Als je fruit en groenten verkeerd bewaard dan worden ze sneller slecht en belanden ze dus vaker in de vuilbak. Aardappelen, tomaten, komkommers en uien bijvoorbeeld kan je beter op kamertemperatuur bewaren. Sommige voedingsproducten produceren ethyleengas, waar andere producten dan weer gevoelig aan zijn. Bewaar ze daarom zeker gescheiden. Banaan, avocado’s, tomaten, nectarines, peren en bosuien bijvoorbeeld produceren ethyleengas. Aardappelen, appels, groene bladgroenten, bessen en paprika’s zijn daar gevoelig aan.

3. Ugly-veggies

Daarvoor hebben we al veel aandacht maar het kan zeker geen kwaad het nog een keertje uit te lichten: lelijke groentjes zijn even goed van smaak. Gigantische hoeveelheden groenten en fruit worden weggegooid omdat ze niet aan de ‘schoonheidsidealen’ voldoen. Breek met deze gewoonte en kies eens voor die imperfecte groenten.

4. Langer bewaren

Probeer creatief te zijn met het bewaren van producten. Zo kunnen overschotten van soep of stoofpotjes bijvoorbeeld makkelijk ingevroren worden – wat dan weer handig is mocht je je toch misrekenen bij je inkopen. Maar probeer ook eens te fermenteren bijvoorbeeld. Dat is niet enkel super hip, je darmbacteriën zullen je ook super dankbaar zijn.

5. Blend it!

Nog fruit of groenten over? Maak er een sapje van. Sapjes en smoothies zijn de ideale manier om een heleboel nutriënten in één keer binnen te krijgen. Durf ook eens een groentje mee in je smoothie doen, spinazie of avocado bv zijn er ideaal voor.

6. Creatief hergebruiken

Er zijn verschillende manieren om je afval een tweede leven te geven. Eén ervan is onder andere composteren en dit voor je eigen tuin in te zetten bijvoorbeeld. Zelf kan ik rekenen op twee kippen in mijn tuin die maar al te graag de restjes opsmullen. Maar je kan bijvoorbeeld ook je koffiegruis gebruiken als bodemverbeteraar voor je planten, they will love it! Ook in de keuken zelf kan je creatief zijn, maar je eigen bouillon van je groenteschillen, gebruik schillen van fruit (kiwi of citroen bv) voor je kan water wat smaak te geven..

 

Veel succes!

Xoxo

Steffi

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!