Handige tips om rijst te bereiden

Rijst koken

De eigenschappen van de soorten kookrijst kunnen sterk verschillen. Daarom is het een goed idee nauwgezet de bereidingsrichtlijnen op de verpakking te volgen. Het is belangrijk om koken via overtollig water (kookbuiltjes) te onderscheiden van koken door volledige opname van het water (de methode 1-2-1).

Kookbuiltjes

Voor twee personen :

  • Doe het kookbuiltje van 125gr in 1L gezouten water gedurende de tijd die op het pakje staat.
  • Haal na het koken het builtje uit het water en laat uitdruppen.
  • Haal de rijst uit het builtje en maak hem luchtig met een vork.

Methode 1-2-1

Voor twee personen :

  • Neem 1 kopje rijst en twee kopjes gezouten water of bouillon, giet alles in een niet afgedekte kookpot en breng aan de kook. Leg het deksel er daarna op en laat verder koken op een licht vuurtje. Respecteer de kooktijd die op het pakje vermeld staat.
  • Schep de rijst uit de kookpot en maak hem luchtig met een vork.
  • Wil je een drogere rijst, verbrokkel hem dan na de kooktijd en laat hem nog even in de open kookpot. Wil je een zachtere rijst, voeg dan 1/3 kopje vocht toe en laat verder koken.

Rijst presenteren

  • #1 Rijst in een kommetje oogt leuk!

  • #2 Soms wordt de rijst gebruikt als scheiding tussen de bereidingen op het bord.

  • #3 Doe de rijst met een vormpje of op een hoopje in het midden van het bord en leg de bereiding eromheen.

  • #4 Voor een nette uitvoering, maak je best gebruik van een dresseerring.

  • #5 Voeg een beetje kleur toe aan de rijst (met kerrie, of zoals hier met kurkuma, maar je kunt ook tomatensap, spinazie of wortel gebruiken).

  • #6 Of werk met laagjes, zoals hier.