< Terug naar overzicht

De verwerking

Vooraleer men met de eigenlijke verwerking begint, wordt de rijst grondig gereinigd, via een serie zeven en schudtafels.
Takjes en delen van halmen blijven op de eerste zeef liggen.
Zand valt er door de tweede uit en het stof wordt door een zuiginstallatie weggezogen.
Stukjes ijzer worden verwijderd met behulp van een magneet.

In de sorteermachine wordt de rijst die er door stroomt, door luchtdruk, van onder opgeheven. Door hun grotere gewicht vallen de steentjes terug en worden onder de rijst weggeschud.

Nog niet gepelde korrels worden op de schudtafel van de cargo-rijst gescheiden, afgevoerd en apart van de huls ontdaan.

De gereinigde rijst gaat dan naar de slijpafdeling om geslepen te worden tot witte rijst, of wordt als dusdanig verkocht als bruine of volwaardige rijst.

De slijpmachine zal dan in drie tot vier slijpbeurten het zilvervlies van de rijstkorrel afslijpen. Het daarbij vrijgekomen poeder, het slijpmeel, wordt afgezogen en gerecupereerd.

Door zijn hoge gehalte aan vet, eiwit, vitaminen en mineralen, is dit slijpmeel een gewaardeerd veevoeder.

Hierna wordt de rijst gescheiden in hele en gebroken korrels. Dat gebeurt op grote schudzeven of ook in draaiende trommels met gaatjes. De hele korrels worden uitsluitend gebruikt voor het verpakken van kwaliteitsproducten, terwijl de verschillende soorten gebroken rijst verder verwerkt worden tot rijstvlokken, rijststijfsel, rijstmeel, veevoeder, enz.

Vooraleer de hele korrels worden verpakt, worden ze nog elektronisch nagesorteerd. In deze machine (SORTEX genaamd) valt de rijstkorrel in een dunne straal fel verlicht tussen twee foto-elektrische cellen. De achtergrond is wat kleur betreft, precies op de kleur van de rijst afgesteld. Als er een donker gekleurde korrel voorbijkomt, reageren de foto-elektrische cellen, en wordt de afwijkende korrel automatisch uitgestoten.

Na een laatste zeven en filteren, gaan de perfecte rijstkorrels naar de inpakafdeling. Hier worden ze verpakt in zakken of vouwdozen, ofwel los ofwel in handige kookbuiltjes.